Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
Jasta przeczytaj najpierw nowicjusza a potem Zacznij czytac Norweskie ustawodastwo. Bez urazy prosze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Dupek Stary
(Kolega)
Stały Bywalec
Ludki gdybyscie troche ruszyli tym co macie na szyi....to??? podaje stary temat:
norweski dodatek do polskiej emerytury???

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
koleś
ale my nie chcemy żadnego dodatku
tylko wolno stojącą emeryturę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
57 Postów

(Barbaros49)
Nowicjusz
Czyli jak dobrze zrozumialam musze dopracowac do 67 roku zycia.Bede wtedy miala przepracowane 16 lat tu w Norwegii wiec nie dostane tu emerytury. A co z latami przepracowanymi w kraju mam 31 przepracowanych lat w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Basiu
Til den som har mindre enn 20 års botid, ytes det
a) tilleggspensjon,
b) grunnpensjon etter en trygdetid som svarer til det antall poengår tilleggspensjonen er beregnet etter.
dostaniesz pełną polską emeryturę
a dodatkowo dodatek do niej z Noreg
wyliczony na podstawie punktów G jakie zebrałaś w Noreg
a jakoż, że będziesz ich miała bardzo dużo to o żywot w Polsce się nie martw
natomiast dalszy pobyt w Noreg może być skromny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
jeśli już tak mowa o tych emeryturach

tak jakoś słyszałem ostatnio że do tego będzie potrzebny meldunek w Norwegi

na dzień dzisiejszy

nie logiczne to dla mnie ....ale słyszałem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec

na dzień dzisiejszy

Nie sądzę,ponieważ np;
X przepracował w Niemczech 3 lata,w Anglii 2 lata,W Norwegii 6lat,reszta w PL jak i starość ma zamiar spędzić w PL.
I teraz gdyby we wszystkich tych krajach musiał mieć aktualny meldunek żeby dostać SWOJE pieniądze??
Nie sądzę.

O ile dobrze wyczytałem "z płotu" to nie dość że nie przepadnie żadne Euro,funt czy NOK,to do tego do naszej kieszeni >67 roku musi trafić bez żadnych opłat,transferów itp.Po prostu z NO dostajemy np 1232 NOK i tyle samo ukazuje się co miesiąc na naszym koncie w PL.
Wyczytane z płotu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
na dzień dzisiejszy jest ponoć tak że wystarczy zgłosić w zusie i wszystko załatwiają oni?

tez tylko słyszałem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
retier1 napisał:

na dzień dzisiejszy

a ja wyczytałem na oficjalnej stronie NAV
Den som ikke er medlem i trygden, får likevel alderspensjon
wolne tłumaczenie
ten co nie jest zameldowany w Noreg i tak dostaje emeryturę norweską, jeśli był w swoim życiu przynajmniej przez 20 lat zameldowany w Norwegii
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
W podanym przez kogoś wyżej linku są interesujące Nas informacje,czyli ILE,ZA ILE?
Otóż ;
-za 5 lat pracy z zarobkami rocznymi 300 000NOK,będzie około 1000zł co miesiąc w PL po 67roku dodatku z NO do polskiej emerytury.

Tutaj link którego jak pokazują powtarzające się pytania wyżej i tak nikt nie czyta www.mojanorwegia.pl/forum/view/4/praca,_...rytury%3F%3F%3F.html

W sumie zastanawiające; Polak mający się za zdolnego,mądrego i cwanego,co chwile prosi się innych o podanie na talerzu pod nos informacji,wyliczeń,decyzji itp.
Nie chce się ruszyć myszką,ne chce (albo nie umie) poświęcić trochę czasu żeby samemu to zrobić,lepiej żeby to zrobili inni,a jak i oni nie chcą-to są chamy,typowi emigranci zawistni i zazdrośni-żenada.

Z drugiej strony podawanie linków z stron NAV,to strata czasu i miejsca na serwerze, nawet znając j.norweski jest to napisane takim samym urzędowym jezykiem jak w PL,czyli-czeski film.
Jak już ktoś jednak zna tłumaczenie z jezyka urzędowego na normalny to lepiej się tym podzielić a nie udzielać w typie;
-wiem ale nie powiem-to co to za informacja? że taki a taki wie? to nikogo nie interesuje,to zwykłe chwalenie się dla samego chwalenia,dla siebie.
Niejaki pies gończy z podanego prze zemnie linka poszedł we właściwym kierunku i bez podawania linków do podwójnie obcojęzycznej strony,przetłumaczył od razu ILE,ZA ILE?

I tyle.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok